4 Sätt att Jämföra Priser i Google Shopping med Konkurrenter

För alla onlinebutiker bör spårning av konkurrenternas produktpriser i Google Shopping vara en av de viktigaste strategiska prioriteringarna. Många företag blir förbryllade när det gäller att hitta effektiva sätt att jämföra priser i Google Shopping med sina konkurrenter. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de främsta taktikerna och lösningarna för att spåra konkurrenternas priser i Google Shopping. Dessutom kommer vi att gå igenom en studie som vi nyligen genomfört om övervakning och spårning av konkurrenters priser.

Hur man Gör Prisjämförelse i Google Shopping

Prisjämförelse i Google Shopping för konkurrenternas produkter kan ge dig värdefull data. Du kan använda det för att snabbt justera dina pris- och budstrategier.

Att få prisdata för konkurrenternas produkter kan innebära olika åtgärder, som att

 • sätta upp prisövervakning
 • använda tredjepartsverktyg
 • använda API, osv.

För varje företag handlar det om ett individuellt val av lösningar och verktyg för att spåra priser i Google Shopping. Alla butiker skiljer sig åt i storlek och affärsmål. Dessutom finns det andra faktorer som påverkar det slutliga beslutet att välja lösningar för spårning av produktpriser, som

 • hur stor och varierad butikens lager är
 • vilken målgrupp de riktar sig till
 • deras plats
 • hur kompetent deras utvecklingsteam är, osv.

Så hur spårar man priser i Google Shopping på bästa möjliga sätt? Låt oss titta på listan över lösningar du kan använda för att övervaka konkurrenternas produktpriser.

1. Jämför Med Konkurrenternas Priser i Google Shopping-annonser

Att jämföra dina priser med konkurrenternas i Google Shopping-annonser är ett utmärkt sätt att förstå om dina pris- och budstrategier antingen fungerar eller behöver optimeras. Du kommer att kunna få ett klickbaserat genomsnittspris för varje produkt, så att du ser hur andra företag prissätter samma produkter som du säljer.

Denna information kan vara användbar för att förstå vilka prissättningsstrategier som genererar klick för olika produkter hos dina konkurrenter. För närvarande är denna funktion i betastadiet.

Det finns tre funktioner tillgängliga för att jämföra med konkurrenternas priser i Google Shopping-annonser.

 • Genomsnittligt produktpris visar priset på en produkt när din annons visades för målgruppen eller när annonsen var med i en auktion.
 • Benchmark produktpris. Detta är det genomsnittliga klickbaserade priset för en produkt över alla återförsäljare som visar shopping annonser för produkten.
 • Skillnaden i benchmark-produktpris är skillnaden i procent mellan din produkts genomsnittliga pris och det associerade benchmark-produktpriset.

För mer detaljerad information om benchmarking av produktpriser för Google Shopping-annonser, kolla in den här artikeln.

2. Använd en API för Övervakning av Produktpriser i Google Shopping

Du kan använda en API för att spåra produktpriser i Google Shopping i dina konkurrenters erbjudanden. Den grundläggande metoden för att övervaka konkurrenternas produktpriser handlar om att sätta upp en webbskrapnings-API som återkommande spårar SERP-resultat och hämtar den data och information du behöver. Det finns två huvudsakliga fördelar med att använda en SERP-skrapnings API för produktspårning. 

 • SERP-skrapning kan hjälpa dig att filtrera resultaten och lämna endast de som är relaterade till Google Shopping—i grund och botten blir det ett specialiserat verktyg för prissättning jämförelse i Google Shopping.
 • Med en SERP-skrapnings API kan du få data om alla attribut som ID, produkttyp, pris, osv.

Den produktdata du får kan bearbetas vidare med automatiserade skript som snyggt omvandlar den till rapporter. Du kan också be ditt utvecklingsteam att sätta upp ett pris varningsmeddelande för Google Shopping, för specifika attribut som; produktpris, butik (återförsäljare), osv. 

Sammanfattningsvis ser SERP-skrapning bra ut men att ställa in det korrekt kräver teknisk expertis, så du kan överväga följande alternativ:

 • anställa ett högkompetent internt utvecklingsteam 
 • anlita utvecklare genom outsourcing
 • prenumerera på en av de färdiga Google sök-API-skrapningstjänsterna (vilket fortfarande skulle kräva viss expertis från ditt interna utvecklingsteam).

3. Använd Färdiga Verktyg för Spårning av Priser i Google Shopping

Att använda produktprisspårare är ett annat sätt att spåra konkurrenternas priser i Google Shopping. Det finns ganska många produktprisspårare för Google Shopping tillgängliga där ute. Fördelarna med att använda ett färdigt verktyg för övervakning av produktpriser i Google Shopping är följande.

 • Jämfört med rå SERP API-skrapning kräver sådana lösningar inte extra ansträngning från utvecklingsteamet att finjustera eftersom verktyget du får redan tjänar sitt syfte—allt är redan inställt och klart att användas.
 • Färdiga spårare för prissättning i Google Shopping kommer med en användarvänlig UI och användbara funktioner som är lätta att förstå och använda.
 • Färdiga lösningar för optimering av Google Shopping, inklusive de som fokuserar på prisspårning, erbjuder utmärkta automatiserings funktioner.

4. Jämför Priser Direkt på Produkter i Google Shopping

Google tillhandahåller sina användare en enkel men användbar funktion för att spåra nedgångar i produktpriser—något du kan kalla Google Shopping-prisspårare. Denna funktion kan vara extremt användbar om

 • du och dina konkurrenter säljer produkter inom en begränsad geografisk plats—du kan välja närliggande konkurrenters butiker och börja spåra priser för exakta produkter som ni alla säljer
 • du försöker upptäcka prisnedgångar i konkurrenternas erbjudanden för en exakt produkt eller en uppsättning produkter—detta kan fungera även för större marknader och bredare geografiska platser.

Googles prisspårningsfunktion i fliken Shopping är främst avsedd för konsumenter, inte företag och återförsäljare. Det betyder att pris spårningsfunktionen endast kan ställas in i Googles användargränssnitt. Om du vill använda denna funktion som det enda verktyget för övervakning av priser i Google Shopping finns det vissa nackdelar med denna lösning, inklusive följande:

 • du måste manuellt gå igenom varje produktpris varning i Google Shopping
 • du kommer att få meddelanden om prisnedgångar i din Google-app (endast USA) på mobilen eller i Chrome-webbläsaren, vilket inte är särskilt behändigt—du måste manuellt ställa in en databas för prisnedgångar (t.ex. ett kalkylblad) och kopiera in de nummer du får för varje produkt.

För större online-återförsäljare kan övervakning av prisnedgångar i Google Shopping också vara en go-to-lösning om de spårar något särskilt som en exakt modell eller ett antal modeller av produkter från konkurrenter som de försöker vinna över. 

Om du till exempel är en del av ett marknadsföringsteam kan denna funktion omedelbart informera dig om din konkurrent sänker priserna på sina produkter. Kom bara ihåg att prisspårning med Google Shopping UI kommer att kräva mycket manuellt arbete om du ska bearbeta stora mängder produkt prisinformation. Att försöka spåra priser för hundratals produkter med funktionen för prisövervakning kanske inte fungerar för dig.

Läs mer om hur du ställer in övervakning av prisnedgångar här.

Prisanalys av konkurrerande produkter i Google Shopping [BrightBid Data Studie].

Med hjälp av vår AI-motor för Google Shopping—Bidbrain—har vi analyserat 150 000 produkter i onlinebutiker över olika branscher. För 6 500 produkter kunde vi få prisjämförelse data i Google Shopping.

Vi försökte ta reda på vilken prissättningsstrategi som fungerar bäst försäljningsmässigt. Våra dataanalytiker undersökte produktpriserna och kom fram till följande.

Jämförelse av produktprisnivåer i Google Shopping

Av 6 500 produkter fick vi följande prisstatistik mellan butikerna. 

50% av produkterna (≈3 250) hade ett högre pris än samma produkter från konkurrenternas butiker i Google Shopping. Inom de 50% observerade vi följande.

 • 25% av produkterna hade 10% högre pris än konkurrenterna.ors. 
 • 15% av produkterna hade 20% högre pris än konkurrenterna.
 • 8% av produkterna hade 30% högre pris än konkurrenterna.
 • 5% av produkterna hade 40% högre pris än konkurrenterna.

När man granskar siffrorna kan en inledande frågeställning vara: “Varför sätter 50% av butikerna högre priser?”. Jo, kundresan är en komplicerad process. Många kunder söker efter dyrare produkter eftersom de tycker att “billigt är dåligt” eller så letar de bara efter tydligt mervärde, osv. I vissa fall är det behändigt att ha högre priser än konkurrenterna. Så, beslutet att köpa från en viss butik påverkas av två typer av faktorer som är kopplade till varandra.

 • Psykologiska faktorer. Dessa inkluderar saker som att känna sig bekväm med att köpa produkter från en favoritbutik, lita på en butik eftersom den har ett välkänt varumärke, köpa en produkt med ett högre pris på grund av 2 för 1-erbjudanden, hålla fast vid en uppfattning att dyrare betyder högre kvalitet, och även genomföra köp på grund av hur tilltalande en butiks användargränssnitt är.
 • Marknadsföringsfaktorer. I grund och botten visar dessa hur bra du gör ditt jobb vid varje steg av marknadsföringstratten, från att attrahera kunder i medvetande stadiet till att få återkommande kunder och varumärkesambassadörer samt att använda remarketing.

Utanför de psykologiska faktorerna kan vissa butiker välja att sälja produkter till högre priser på grund av högre driftskostnader. Oavsett anledningen till att prissätta produkter högre är det viktigt för butiken att se till att kunderna förstår varför de betalar mer. Butiken bör vara tydlig med att det högre priset beror på det extra värde de får från produkten eller tjänsten. Annars kan kunderna känna att de utnyttjas. De kan också känna sig avskräckta från att återvända till butiken i framtiden.

how prices affect conversions on google shopping
Hur Konkurrenter Prissätter Samma Produkter på Google Shopping.

Get the Most Out Of Your Shopping Ads

Hur Produktpriser Påverkar Konverteringsfrekvenser i Google Shopping

Vi undersökte också sambandet mellan prissättning och konverteringsfrekvenser. Generellt visade det sig att ju lägre produkten är prissatt, desto högre är konverteringsfrekvensen, vilket bevisar att det också finns målgrupper som letar efter prisvärda köp. Detta kanske inte kommer som en stor överraskning. Men varje butik bör komma ihåg att det finns indirekta faktorer som påverkar framgången för förhållandet mellan pris och konverteringsfrekvens. Det räcker inte bara att sätta ett pris lägre än konkurrentens. Se följande.

 • Timing. Vissa produkter säljer bra med sina priser oförändrade under en tid, medan andra kan behöva justeringar. Till exempel, du försöker bli av med dåligt säljande produkter, försöker vinna konkurrensen om kundernas uppmärksamhet under en försäljningssäsong, eller så har du märkt att din konkurrent inte är särskilt skicklig på att prissätta sina produkter, t.ex. deras priser är högre än genomsnittet.
 • Kontinuitet i produktutbudet. Ditt produktutbud måste alltid vara kristallklart—från enhetliga produkttitlar och beskrivningar till leverans- och returpolicyer, samt även små detaljer som storlek, färg och material.

Det är också viktigt att komma ihåg att en låg konverteringsfrekvens inte nödvändigtvis betyder dåliga försäljningssiffror. Sammanhanget spelar stor roll i detta fall. Till exempel kan du sälja en mängd dyra produkter och ändå uppnå dina mål med en måttlig konverteringsfrekvens. Men du bör börja oroa dig om de billiga produkterna i ditt lager fortsätter att visa låg konverteringsfrekvens oavsett vad du gör.

Kontrollera fullständig statistik för sambandet mellan pris och konverteringsfrekvens nedan.

 • Produkter med en prisnivåfaktor <=1 hade en genomsnittlig konverteringsfrekvens på 4%.
 • Produkter med en prisnivåfaktor mellan 1-1.1 hade en genomsnittlig konverteringsfrekvens på 2%.
 • Produkter med en prisnivåfaktor mellan 1.1-1.2 hade en genomsnittlig konverteringsfrekvens på 1,7%.
 • Produkter med en prisnivåfaktor mellan 1.3-1.4 hade en genomsnittlig konverteringsfrekvens på 1,2%.
 • Produkter med en prisnivåfaktor mellan 1.5-1.6 hade en genomsnittlig konverteringsfrekvens på 1%.

Vad är prisfaktorn, undrar du kanske? Prisfaktorn är förhållandet mellan en produkts pris i en butik jämfört med det genomsnittliga priset för samma produkt på marknaden. Här är några exempel:

 • En butik säljer en produkt för priset av 156 kr. Det genomsnittliga priset för exakt den produkten i andra butiker är 130 kr. Prisfaktorn är 1.2 (20%).
 • En butik säljer en produkt för 91 kr. Det genomsnittliga priset för exakt den produkten i andra butiker är 130 kr. Prisfaktorn är då 0.7 (30%).
why stores have higher product prices on google shopping
Varför 50% av butikerna har högre produktpriser på Google Shopping

Hur man använder prisjämförelsedata för att förbättra resultaten i Google Shopping

Genom att lägga till prisjämförelsedata i din produktfeed kan du använda prisfaktorn för att ställa in mer detaljerade bud beroende på sannoliketen för en produkt att konvertera jämfört med dina konkurrenters produktpriser vid en given tidpunkt. Det vanligaste sättet att göra detta på är att gruppera prisjämförelsenivåer i en anpassad etikett. Se några exempel nedan.

 • För alla produkter med ett pris som är 5% lägre än det genomsnittliga priset, sätt anpassad etikett lågpris.
 • För alla produkter med ett pris +-5% av det genomsnittliga priset, sätt anpassad etikett mellanpris.
 • För alla produkter med ett pris som är 5% högre än det genomsnittliga priset, sätt anpassad etikett högpris.

Med den nödvändiga datan tillgänglig kan du

 • antingen ställa in bud beroende på en anpassad etikett manuellt
 • eller skapa olika kampanjer för olika grupper och väga ditt budget mot de produkter som mest troligt kommer att konvertera (lågpris).

En annan lösning är att använda automatisk budgivning. Till exempel används maskininlärning i Bidbrains automatiska budgivning för att förutsäga det mest effektiva budet för att optimera avkastningen på annonskostnaden för varje produkt i en butiks lager. Bidbrains AI förbättras ständigt när mer data matas in i den. Kontakta oss för att lära dig hur Bidbrain kan hjälpa dig att använda prisdata för att prestera bättre på Google Shopping.

what products sell better on google shopping
Vilka produkter säljer bättre på Google Shopping

Slutord

När du prissätter produkter är det viktigt att beakta alla faktorer som påverkar framgången för din onlinebutik. Vissa butiker gör det bra genom att sätta låga produktpriser. Andra uppnår goda resultat genom att endast sälja dyra saker. Det finns också de butiker som blandar olika prissättningsmetoder och får de konverteringsfrekvenser de siktar på. Alla dessa företag har en sak gemensamt – ett sammanhängande tillvägagångssätt när det gäller produktprissättning. De känner sin marknadsnisch och konkurrenter, de förstår sin målgrupp och befintliga kunder, och de inser vilka prisjämförelseverktyg som fungerar för dem.

How to Use Price Comparison in Feed Optimization

Hur man använder prisjämförelse i flödesoptimering

Blog

how to find google shopping keywords” />

5 Ways on How to Find Google Shopping Keywords

Let’s explore the details of keyword research and optimization that can help boost your Google Shopping campaigns and turn potential customers into actual buyers.

Read blog
what are keyword match types ” />

Understanding Keyword Match Types in 2024

Knowing the ins and outs of keyword match types and how to use them wisely is crucial. Let’s see how they can help you improve your PPC strategies.

Read blog
How to Measure Regular and Shopping Campaigns ROAS” />

A Good ROAS for Google Ads: Measuring Regular and Shopping Campaigns

Within the Google Ads ecosystem, improving ROAS can dramatically boost a brand’s performance. But it’s important to note that it differs significantly when we look at Google Shopping Ads specifically.

Read blog
10 ai market research tools ” />

10 AI Market Research Tools to Try Out

Let’s look at the ten AI market research tools that help companies like yours view their markets, customers, and competitors.

Read blog
AI til digital markedsføring: Den ultimative guide” />

AI til digital markedsføring: Den ultimative guide

Verdenen indenfor ​​digital annoncering og markedsføring gennemgår en revolution, og i spidsen for denne forandring er kunstig intelligens (AI). AI transformerer, hvordan vi målretter mod målgrupper, tilpasser annonce oplevelser og optimerer kampagner for at opnå maksimal effekt. Denne guide vil dykke ned i den spændende verden inden for ​​AI til digital markedsføring og annoncering, og…

Read blog
exclude brand search in pmax ” />

How to Deal with Branded Traffic in Performance Max

With Performance Max (PMax), advertisers can reach audiences across Google’s search, shopping, display, YouTube, Gmail, discover, maps, and more using Google’s automation. This automation leverages machine learning to automatically deliver ads based on your conversion objectives. This means you can potentially reach high-value customers that you might otherwise miss out on with manual targeting. But…

Read blog